×

Machu Picchun kokoonpano on monikulttuurisen lähestymistapansa heijastus, sillä se koostuu eri Latinalaisen Amerikan maista tulevista muusikoista, jotka tuovat mukanaan omat perinteensä ja rikkaan musiikillisen historiansa. Yhtye perustettiin vuonna 1986 Tukholmassa, Ruotsissa, mutta siirtyi Helsinkiin, Suomeen, vuonna 1991, jossa se vakiinnutti paikkansa paikallisella musiikkikentällä yhdistämällä perinteiset andilaiset äänet latinalaisamerikkalaisiin ja suomalaisiin vaikutteisiin.

Machu Picchun nykyiset jäsenet ovat:

  1. Roberto Cueto (Chile) – Kitara ja laulu: Roberto Cueto on yksi perustajajäsenistä ja olennainen tukipilari yhtyeessä. Kitaristina ja laulajana hän on ollut keskeinen yhtyeen soundin muotoutumisessa, tuoden mukanaan tietämystään latinalaisamerikkalaisesta ja chilen musiikista. Hänen äänensä ja kitaransoittonsa rikastuttavat Machu Picchun perinteisten soundien sekoitusta.
  2. Rodrigo Rodríguez (Chile) – Basso, mandoliini, conga, bongo ja cajón: Rodrigo Rodríguez on monipuolinen muusikko, joka on keskeinen osa yhtyeen rytmiosastoa. Hänen kykynsä soittaa useita instrumentteja, bassosta perinteisiin lyömäsoittimiin kuten cajóniin ja congoihin, luo vankan perustan, joka tukee Machu Picchun dynaamista soundia.
  3. Pedro Castellón (Bolivia) – Charango, bambu-instrumentit ja laulu: Bolivialainen Pedro Castellón on tunnettu taituruudestaan charangon soitossa, perinteisessä andilaisessa kielisoittimessa. Hänen taitonsa bambu-instrumenteissa ja hänen lauluosuutensa ovat keskeisiä Machu Picchun yhteyden säilyttämiseksi andien alkuperäiskansojen juurille, mikä on yhtyeen musiikin tunnuspiirre.
  4. Tito Chauca (Peru) – Zampoña, puhallinsoittimet, lyömäsoittimet ja laulu: Peruista kotoisin oleva Tito Chauca on yksi Machu Picchun andilaisen soundin luojista. Zampoña, perinteinen puhallinsoitin, on yksi andien tunnetuimmista soittimista, ja Tito tuo yhtyeeseen taituruutensa soittimessa, laulussa ja lyömäsoittimissa.
  5. Jovani De la Cruz (Peru) – Zampoña, puhallinsoittimet, lyömäsoittimet: Peruista kotoisin oleva Jovani De la Cruz jakaa Tito Chaucan kanssa vastuun andilaisen perinnön säilyttämisestä. Hänen taitonsa zampoñassa ja muissa puhallinsoittimissa sekä lyömäsoittimissa, samoin kuin hänen lauluäänensä, vahvistavat yhtyeen musiikin väriä ja rikkautta.

Jäsenten vaikutus kokoonpanoon:
Yhtyeen jäsenten tuoma maiden ja musiikkiperinteiden monimuotoisuus on ollut keskeinen tekijä Machu Picchun ainutlaatuisen fuusion syntymisessä. Yhtye ei vain sisällä andilaisia ääniä, vaan tuo myös nykyaikaisen tulkinnan, joka tekee musiikistaan saavutettavaa globaalille yleisölle, erityisesti Suomessa kaltaisessa ympäristössä. Tämä perinteiden sekoitus heijastuu sekä heidän sävellyksissään että live-esityksissään, jotka vangitsevat latinalaisamerikkalaisten rytmien ja melodioiden ytimen samalla, kun ne sulautuvat suomalaisiin musiikillisiin elementteihin.
Machu Picchun kokoonpano on säilynyt merkittävänä yli kolmen vuosikymmenen ajan, mikä osoittaa yhtyeen kyvyn sopeutua muutoksiin samalla, kun se säilyttää syvän kunnioituksen andilaisen ja latinalaisamerikkalaisen musiikin juuria kohtaan.

Entisten jäsenten vaikutus:
Machu Picchun jatkuva muusikoiden vaihdos on mahdollistanut yhtyeen kokeilun laajalla musiikkityylien ja lähestymistapojen kirjon kanssa. Jokainen jäsen, joka on ollut osana yhtyettä, on jättänyt merkittävän jäljen sen soundiin, rikastuttaen andilaisen ja latinalaisamerikkalaisen musiikin fuusiota paikallisilla suomalaisilla vaikutteilla. Yhtyeen jäsenten rooli on ollut keskeinen sen kehityksessä, säilyttäen andilaisen musiikkiperinteen elossa samalla, kun se tuo siihen uusia tulkintoja ja lähestymistapoja, varmistaen, että Machu Picchu pysyy tuoreena ja relevanttina Suomen musiikkikentällä.
Tämä jatkuva lahjakkaiden muusikoiden virta on mahdollistanut yhtyeen pysyvän dynaamisena, innovatiivisena ja sitoutuneena latinalaisamerikkalaisen musiikin levittämiseen Suomessa, samalla kun se etsii uusia tapoja yhdistää monimuotoista yleisöä.

Machu Picchun entiset jäsenet:

Carlos Herbozo:
Carlos oli osana yhtyettä sen alkuvuosina ja osallistui kahden tärkeimmän Machu Picchun albumin, La Colegiala Volumen 1 ja A la Vida Volumen 2, äänityksiin. Hänen panoksensa auttoi muovaamaan yhtyeen alkuperäistä soundia.

Javier Herbozo:
Javier, Carlosin veli, oli myös osa yhtyettä ja osallistui La Colegiala -albumin äänityksiin. Hänen läsnäolonsa auttoi edistämään tuoretta ja autenttista lähestymistapaa andilaiseen musiikkiin, jota Machu Picchu ajoi.

Rodolfo Cueto:
Rodolfo Cueto, Roberto Cueton veli, oli osa Machu Picchua useassa vaiheessa ja äänitti keskeisillä albumeilla kuten La Colegiala, A la Vida ja Nin Kaunis Oma. Hänen panoksensa kitarassa ja laulussa oli ratkaisevaa yhtyeen soundin määrittämisessä.
Ciro Yacila Changano:
Ciro Yacila oli tärkeä jäsen, joka äänitti kaikilla kolmella Machu Picchun albumilla. Hänen kokemuksensa ja lahjakkuutensa auttoivat antamaan yhtyeen sävellyksille autenttisen ja perinteisen andilaisen sävyn.

Fredy Vilcapasa:
Fredy, joka osallistui A la Vida -albumin äänityksiin, oli arvokas jäsen, joka toi musiikilliset taitonsa ja äänensä yhtyeen kehitykseen tuona aikana.

Ramón Donoso:
Ramón osallistui myös A la Vida -albumin äänityksiin. Hänen yhteistyönsä oli keskeistä yhtyeen kehitykselle tuona aikana.

Jorge Díaz Dowling:
Vaikka hänen osuutensa ei liity suoraan mainittuihin äänityksiin, hänen panoksensa yhtyeelle on osa sitä mosaiikkia, joka muodostaa Machu Picchun historian.

Mikko Nousiainen: Mikko Nousiainen, Suomesta, oli keskeinen jäsen, joka toi yhtyeeseen suomalaisen näkökulman. Hänen osallistumisensa puhallinsoittimiin ja yhteistyönsä kokeellisemman soundin luomisessa auttoivat Machu Picchua säilyttämään innovatiivisen tyylinsä, joka oli vahvasti juurtunut latinalaisamerikkalaisiin perinteisiin mutta myös saanut vaikutteita suomalaisesta musiikkikentästä.

Perintö:
Näiden muusikoiden osallistuminen ei vain määrittänyt Machu Picchun eri vaiheita, vaan se auttoi myös säilyttämään andilaisen musiikin perinteen Suomessa, mukauttaen sen eurooppalaiseen kontekstiin ja edistäen sen leviämistä uusille sukupolville. Jokainen jäsen toi mukanaan oman lahjakkuutensa ja kokemuksensa, rikastuttaen yhtyeen ainutlaatuista soundia. Tämä on mahdollistanut Machu Picchun säilymisen kulttuurisena ja musiikillisena majakkana niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Kulttuuriperintö:
Machu Picchu ei ole vain erottunut konserteistaan ja albumeistaan, vaan myös työstään musiikkikoulutuksen parissa Suomessa, tarjoten työpajoja kouluissa ja muissa kulttuuri-instituutioissa. Heidän musiikkinsa on toiminut sillanrakentajana kahden maailman välillä, esittäen Latinalaisen Amerikan musiikkiperinteiden rikkautta ja esitellen niitä uusille sukupolville Suomessa.
Heidän vaikutuksensa Suomen musiikkikentällä ja maan latinalaisessa yhteisössä on yhä merkittävä. Kiitos heidän työnsä ja omistautumisensa, Machu Picchu on tullut kulttuurisen monimuotoisuuden symboliksi, tuoden andilaisen musiikin lavalle, jossa näitä ääniä kuullaan harvoin, mutta jossa yleisö ottaa ne vastaan syvällä arvostuksella.

Yhteenveto:
Machu Picchu on ollut keskeinen tekijä latinalaisamerikkalaisen kulttuurin levittämisessä Suomessa, onnistuen yhdistämään andilaiset musiikkiperinteet pohjoismaiseen kulttuuriin. Heidän panoksensa Suomen musiikkikentälle on yhä merkittävä, ja heidän perintönsä inspiroi edelleen muusikoita ja latinalaisamerikkalaisen musiikin harrastajia Suomessa ja muualla.

Autor

machupicchu.fi@gmail.com